Wat is….SEO Zoekmachine Optimalisatie?

Vroeger ooit in een lang verleden toen ik 14 jaar oud was (20 jaar! geleden al; F#ck tijd gaat echt snel!!) kende niemand Google en domineerden in NL ilse.nl (onderdeel van VNU) en wereldwijd waren er verschillende zoekmachines die de taart deelden: yahoo, excite, aol, askjeeves en altavista die domineerden. Hieruit is dus de term zoekmachine optimalisatie (search engine optimalisation = SEO) ontstaan. Hoewel we nu nog steeds die term gebruiken en Google wereldwijd dominant is kun je het beter Google Optimalisatie noemen, met in NL 90% dominantie…

SEO of Zoekmachine Optimalisatie (of Google zoekresultaten optimalisatie)…

…is het optimaliseren van uw website en overige “Web Presences” voor de “Vindbaarhied” van de Keywords (zoekwoorden) waarop U gevonden wil worden. Als U bijvoorbeeld een webshop heeft waarop U Tablet PC’s verkoopt wilt U natuurlijk het liefts op 1 staan in Google voor een Keyword (zoekwoord) als Tablet PC kopen. Dit betekent namelijk dat iedereen die via Google zoekt op “tablet pc kopen” U als eerste in de resultaten zal zien. Deze consumenten zoeken specifiek op dit Keyword omdat ze de intensie hebben om een Tablet PC te KOPEN! En dat zijn natuurlijk juist de consumenten die U het liefst op uw website ziet verschijnen. Dit wordt ook wel High Quality Targeted Traffic genoemd. Daarnaast is het ook zaak op de overige Keywords van uw business gevonden te worden en op deze wijze uw doelgroep via de zoekmachines maximaal te bereiken. Zoekmachine verkeer is tenslotte ook nog eens gratis.

 

Pay per Click / Betaald Adverteren (via Google of Facebook)

U kunt uiteraard ook Pay Per Click campagnes (laten) uitvoeren. Hierbij betaalt U voor elke klik op uw advertentie. Voordeel is dat deze ads altijd op de 1e pagina van Google staan. Nadeel is helaas dat de meeste consumenten een beetje “advertentie moe” zijn waardoor de effectieve waarde van verkeer via deze campagnes marginaal is. Ook het targeted valt hier in twijfel te trekken aangezien veel van deze klikkers zogenaamde “veel klikkers” zijn. Mensen die makkelijk klikken en dat dus per “zoektocht” ook meerdere keren doen.

U bent dus één van de vele aanbieders, maar betaalt nog steeds voor die “KLIK”. Daarnaast spreekt een autority site (niet in de advertentie rubriek) ook meer aan. Tenslotte kan iedereen met een budget een advertentie plaatsen, maar niet iedereen komt zonder te betalen op pagina 1 van Google of de andere zoekmachine sites. Consumenten zijn zich bewust van het feit dat een website welke op de 1e pagina van Google verschijnt ook de meeste kans van slagen biedt om te vinden wat zij zoeken. De “Online Presences” van een website, merk of product zijn Key factors voor de zoekmachines om de waardering in de zoekresultatente bepalen.

 

 

Online Aanwezigheid & Vindbaarheid vergroten

Uw diverse “Online Presences” en de daarbij behorende Keywords bepalen dus hoe U door de zoekmachines gewaardeerd wordt op die Keywords. Des te meer lokaties op het www (Off-Page SEO) van uw JUISTE “vingerafdrukken” voorzien zijn des te groter de kans dat uw doelgroep U ook zal vinden. En zo denken de zoekmachines er dus ook over. Maar de zoekmachines kijken daarnaast eerst nog even of U ook levert waar naar gezocht wordt. Als de content niet aanslaat zal de waardering laag zijn en verschijnt U ook niet in de zoekresultaten.

Nu vraagt U zich natuurlijk af hoe een zoekmachine zoiets kan bepalen? Naast de On-page SEO (hoe vaak en op welke wijze komt een Keyword op uw site voor), bepaalt de verblijfsduur van uw bezoekers en het aantal pagina’s dat zij bezoeken voor een groot gedeelte hoe zoekmachines zoals Google U waarderen. Het is duidelijk dat een bezoeker die een minuut of minder op uw site verblijft en nooit meer terugkomt naar alle waarschijnlijkheid NIET heeft gevonden wat hij/zij zocht. Terwijl een bezoeker die meerdere minuten of zelfs langer op uw website verblijft en vaker terugkomt schijnbaar de juiste info (content), produkt of service heeft gevonden. Eigenlijk klinkt dat toch héél logisch nietwaar?

Google en consorten komen deze gegevens met regelmaat ophalen en passen de waardering daar aan aan. Dus de koppeling van het gebruikte zoekwoord en de waardering van de bezoeker in termen van verblijf en retour bezoeken bepaalt de waardering van de zoekmachines. Een andere belangrijke graadmeter voor zoekmachines is sinds korte tijd ook het Social Media gebeuren. Het is namelijk ook logisch dat wanneer veel bezoekers U volgen of aanraden aan kennissen en vrienden U dus ook echt iets te bieden moet hebben! Dus een goede “Interactability” is belangrijk om uw bezoekers aan U te binden

Continentaal.nl