Vijf zaken om in het achterhoofd te houden bij webdesign
Er wordt veel geschreven over het ontwikkelen van websites. Elke website heeft haar eigen doelgroep en doelstelling. Dit is zeer specifiek per website, immers de ene website heeft voor ogen om de bezoeker informatie te verschaffen, bijvoorbeeld Nu.nl. Een andere website heeft tot doel om bezoekers te laten kopen, bijvoorbeeld Coolblue.nl
Hoe gebruiken bezoekers je website nou echt
Het gebruik van een website bestaat uit diverse gedragingen. Zo bestaat dit onder andere uit kijkgedrag, klikgedrag en conversiegedrag. Zorg dat deze zaken in lijn zijn met elkaar. Kijkgedrag moet leiden tot klikgedrag en klikgedrag moet de bezoeker overtuigen tot conversiegedrag. Wat deze conversie ook zijn mag (product bestellen, contact opnemen, afspraak maken, etc.).
Maak elke klik noodzakelijk
Een bezoeker van de website moet, om het doel van je website te bereiken, zo min mogelijk hoeven klikken. Kortom: elke klik is ‘kostbaar’. Zorg er daarom voor dat de doelen van je website zo duidelijk mogelijk zijn.
Deel een webpagina logisch in
Een website bestaat uit enkele conventies. Conventies zijn zaken die voor een bezoeker logisch zijn en die ‘vrijwel altijd zo zijn’. Een aantal voorbeelden van deze conventies zijn: het zoeken / of een zoekbalk bevindt zich altijd boven in, het logo staat over het algemeen linksboven, de contact pagina is de laatste in de navigatiebalk. Over dit punt zal later nog een volledig artikel volgen.
Gebruik niet te veel woorden om de bezoeker iets duidelijk te maken
Veel websites beginnen met een ‘Welkom op…’ wanneer mensen landen op de homepage. Probeer alleen het noodzakelijke te plaatsen op je website. Zoals ook al in het eerste gedeelte duidelijk werd, lezen bezoekers nauwelijks een website, maar scannen zij. Het is daarom belangrijk om direct duidelijk te maken waar de bezoeker terecht is gekomen en wat dit hen kan bieden.
Voorkom dat de bezoeker moet nadenken
Een bezoeker wil zo snel mogelijk hetgeen vinden waarnaar hij of zij op zoek is. Zorg er dan ook voor dat de website zo is ingedeeld dat dit zo min mogelijk denkwerk kost. Hier kan je al rekening mee houden in de navigatiebalk. Kies je bijvoorbeeld voor ‘Artikelen’ in je navigatiebalk omdat dit zo heerlijk kort is, of wordt het toch ‘Marketing artikelen’? Uiteraard neem je dat laatste, het is wel wat langer, maar de bezoeker weet direct wat hij kan verwachten als hij daar op klikt, namelijk artikelen die gaan over marketing (zoals deze).
Het is van belang dat je bij het opzetten van een design van de website deze website ook goed gaat bekijken door de ogen van de bezoeker. En doe dat niet alleen, maar laat anderen ook eens meekijken. Is je indeling logisch? Snapt de bezoeker wat het doel is van elke pagina?