Starten met affiliatie marketing: enkele stappen

Affiliatie marketing kan je als ondernemer veel bezoekers op je website opleveren en, indien je goede afspraken maakt, ook direct omzet of aanvragen. Maar hoe zet je affiliatie marketing nu op? Allereerst nog even een kort stapje terug voor een uitleg wat affiliatie marketing ook al weer is.

Even een stapje terug…

Laten we even een stapje terug gaan om kort uit te leggen wat Affiliatie Marketing ook alweer is. Via affiliatie marketing ben jij als website eigenaar op zoek naar bezoekers van je website die hetgeen uitvoeren op je website wat je ermee voor ogen hebt. Dit kan zijn een contact aanvraag of een bestelling plaatsen in je webshop. Andere website eigenaren kunnen een linkje plaatsen naar jouw website om via dat linkje bezoekers door te sturen naar je site. De andere website eigenaar (publisher) kan daarvoor een vergoeding krijgen per bezoeker (Cost per Click of Pay per Click) die men doorstuurt of bijvoorbeeld per bestelling (Cost per Order of Pay per Lead).

Hoe start je Affiliatie Marketing?

Er zijn voor je als website eigenaar een aantal stappen die je moet doorlopen om te kunnen starten met affiliatie marketing:

Zorg dat je website conversiepunten bevat die meetbaar zijn

Je website moet enkele conversiepunten bevatten. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld een contactformulier aanwezig moet zijn, dat in Google Analytics gemeten wordt. Een ander conversiepunt kan ook zijn dat mensen een bestelling kunnen plaatsen op je website of een brochure kunnen downloaden.

 

Bepaal wat voor vergoeding je kwijt wilt aan de publisher die ervoor zorgt dat je meer bezoekers krijgt en/of bezoekers die een bestelling plaatsen (een conversie doen).

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om € 2,50 te betalen voor iedere persoon die een brochure download. Of je kiest ervoor 10% van de omzet van de bestellingen op de website als vergoeding voor de publisher beschikbaar te stellen. Let op: bovenop het bedrag van de publisher komt nog een bedrag voor het netwerk (over het algemeen is dat 30%).

 

Kies een netwerk

De keuze van een netwerk waar je als adverteerder jezelf bij wilt aansluiten is afhankelijk van het bereik van het netwerk. Het netwerk dient in hun portefeuille publishers te hebben die enigszins in lijn liggen met de website die jij hebt. Daarnaast is een breed portfolio aan te raden. Enkele gerenommeerde netwerken zijn Daisycon, Tradetracker, Zanox, Tradedoubler. Elk heeft zo zijn specifieke kenmerken en kwaliteiten.

 

Maak afspraken met het netwerk

Het netwerk zal een contract opstellen en informatie verstrekken over de meetbaarheid. Deze dienen getekend te worden en de pixels dienen te worden geimplementeerd op de bedanktpagina’s na een conversie.

 

Creëer materialen

Om van start te kunnen gaan bij een affiliate netwerk dienen er enkele materialen beschikbaar te zijn. Deze materialen kan een publisher dan via het netwerk in zijn website plaatsen om daarmee bezoekers door te sturen. Materialen waar we het hier over hebben zijn bijvoorbeeld banners (jpg, gif, swf), tekstlinks en een programma tekst en voorwaarden.

 

Dit zijn zo’n beetje de belangrijkste zaken waarmee je aan de slag moet om te starten met affiliatie marketing. 

Continentaal.nl