Lokaal adverteren: Werk lokaal!

Lokale bedrijven hebben vaak moeite om  lokale klanten aan te trekken. Voor lokale bedrijven is een wereldwijde naambekendheid nutteloos.

blog-post3

 

Lokaal Adverteren: Werk lokaal!

Lokale bedrijven hebben vaak moeite om lokale klanten te vinden. Voor lokale bedrijven is een wereldwijde naambekendheid nutteloos. De mensen in de omgeving zijn belangrijker, en dat is vaak nog het moeilijkst.

1. Concentreer je op lokale SEO

Eerst en vooral, Google heeft verschillende manieren om jouw doelgroep lokaal te bereiken. De meeste gekende is waarschijnlijk Adsense, waar men het geografisch gebied kan instellen. Op die manier kan je jouw advertentie laten verschijnen in zoekresultaten waar potentiële klanten aanwezig zijn.
Google Places is ook een startpunt voor bedrijven. Het brengt letterlijk jouw bedrijf op kaart in Google Maps. Belangrijk is wel om relevante en gerichte zoekwoorden te gebruiken.

2. Lokaal adverteren

Adverteren betekent ook relaties opbouwen. In veel gevallen lijkt adverteren weggesmeten geld, of onnodige moeite, maar op die manier kan je wel relaties opbouwen met klanten, of potentiële klanten. En men moet ergens beginnen. Hoe men adverteert, hangt af van het type bedrijf dat je hebt. Lokaal adverteren betekent niet enkel online, maar ook met een simpele billboard, poster, advertentie in een lokale krant,…  Het doel is ook jouw doelgroep offline en online te bereiken. Offline adverteren kan vaak veel efficiënter zijn voor bedrijven die regionaal werken.

3. Crossleads en partners

Er zullen ongetwijfeld bedrijven zijn dat rechtreekse concurrentie zijn, maar ook anderen dat in het eerste opzicht niets met jouw doelgroep te maken, doch nog steeds even interessant. Wat men kan doen als lokaal bedrijf is de relatie aangaan met andere non-competitieve bedrijven waar je een crosslead kan genereren. Geef mekaar een duw in de rug, dat komt jou en het andere bedrijf alleen maar ten goede. Stel dat jij een tapijtverkoper bent, kan jij steeds een goede meubelzaak aanbevelen, en vice versa. Een introductie tot een andere bedrijf tov een klant kan leiden tot een afgeronde deal voor het andere bedrijf. Dit werkt uiteraard ook vice versa, waardoor je een constante stroom van leads kan genereren.

4. Awareness door aanwezigheid:

Lokaal betekent ook festivals, feestjes, sportevenementen, markten,…. Ga regelmatig naar dergelijke activiteiten, niet zozeer om direct te gaan netwerken (tenzij je de kans hebt). Probeer wel jezelf een imago te geven door steeds businesscards bij de hand te hebben, jouw bedrijfsnaam op jouw t-shirt, of pet, alles is goed eigenlijk, zolang er maar die brand awareness is. Het doel is niet zozeer om directe leads te genereren, maar om jezelf gekender te maken in de lokale gemeenschap. Als bonus zal je ook aanschouwd worden als een ‘goede burger’ in zekere zin van het woord. In het algemeen, houden mensen er veel liever van om zaken te doen met hun ‘buur’ of persoon die ze toch wat kennen dan een bedrijf dat geen gezicht heeft.

Continentaal.nl