Interne linkverwijzingen voor een optimaal gebruiksgemak
interne links: Iedere Blogger houdt ervan om over Linkbuilding te praten toch? Interne linkverwijzingen of extern… Wat is nu echt belangrijk? Er zijn hier veel theorieën over, maar weet jij hoe het echt zit?
Ik krijg nog steeds dagelijks e-mails binnen met de vraag of ik wil linken naar de ene website en een link terug wil ontvangen van een andere website of Blog. Hier ben ik niet zo happig meer op. In ieder geval geen standaard link uitwisseling meer. Dit wegens Google Penguin. Als ik een goed artikel tegenkom met raakvlakken link ik naar dit artikel. Vaak zal dit onderaan mijn Blog bericht zijn naar “meer informatie”.
Wat ik altijd wel doe om mijn Blogartikelen beter te laten crawlen is interne linkverwijzingen in mijn artikel. Links opnemen in je Blogbericht naar andere gerelateerde artikelen maakt het voor Googlebot gemakkelijker je artikelen te indexeren. Hoe makkelijker Google je Blog kan indexeren hoe hoger het gebruiksgemak. Aangezien het tegenwoordig draait om een optimale gebruikerservaring zal dit dus leiden tot een hogere Ranking van je Blog bericht. Goed voor SEO dus.
Laat je lezer meer goede content zien
Niet alleen is het intern doorverwijzen naar andere Blogartikelen goed voor SEO, maar het maakt het voor je lezer ook een stuk gemakkelijker om de juiste en meer goede content te vinden. Stel je voor dat bezoekers op één van je artikelen terecht komen via Google en je hebt helemaal geen interne links in je bericht staan. Wat zouden ze dan doen als ze klaar zijn met lezen? De kans dat ze direct je Blog verlaten is groot.
Heb jij van een aantal woorden interne doorverwijzingen gemaakt naar andere gerelateerde Blogberichten worden ze getrokken door nog meer informatie en blijven ze langer op je Blog met de mogelijkheid dat ze zich toch nog inschrijven voor je nieuwsbrief of komen en is de kans groter dat ze vaker naar je Blog terugkomen. Dit gebruiksgemak voor lezers verhoogd de tijd dat lezers op je Blog blijven.
Een andere zeer belangrijke reden is dat links gebruiken in je content naar andere berichten in je Blog de Bouncerate verlaagd. Google bepaald namelijk aan de hand van de Bouncerate of jij goede en kwaliteit content op je Blog hebt! Komen er dus veel bezoekers naar je Blog en gaan ze op dezelfde pagina weer weg gaat je artikel en je Blog niet zo heel goed scoren in de Ranking van Google. Zonde dus… Als je dus in je berichten verwijst naar andere artikelen is de kans op Bouncing vele malen kleiner… beter toch?
Effectief interne links gebruiken op je Blog
Er zijn een aantal mogelijkheden die je kan gebruiken om effectief gebruik te maken van interne links.
Een duidelijke menu navigatiestructuur – Zorg dat alle belangrijke pagina’s en artikelen vanaf de Homepagina te bereiken zijn.
Breadcrumbs – met Breadcrumbs zorg je dat een bezoeker altijd weet waar hij ergens “in je Blog” is.
In content links – Maak van de belangrijkste woorden in je artikel een interne link naar een ander artikel. Zorg ook echt dat je verwijst naar artikelen die specifiek met het woord/ woorden te maken heeft, anders ben je de potentiële vast lezer kwijt.
Gerelateerde pagina’s zoals je ziet onderaan dit artikel.
Maak het niet te gek
Zoals met alles in SEO maak het niet te gek. Ik gebruik interne linkverwijzingen maar een paar keer in een artikel. Als ik een bericht heb van 300 woorden gebruik ik niet meer dan 2 á 3 in content links en 4 á 5 gerelateerde artikelen onderaan mijn Blogbericht. Waar ik dan ook rekening mee hou is om niet steeds dezelfde woorden te gebruiken als link. Doe je dit namelijk teveel wordt dit gezien als Spammen. Dit wil je niet.
Houdt het simpel en bezoekers ervaren je Blog als gebruiksvriendelijk. Maar denk eraan… Je kan nog zo’n goede linkstructuur hebben in je artikel en alles uit de kast hebben gehaald v.w.b. SEO maar als je geen goede content hebt is alles voor niets…. Heb je beiden goed voor elkaar? Dan wordt je beloond met een aantal leuke bezoekers…