Hoe mijdt je een Google Penalty/Straf???

Het kan iedereen overkomen, ook mij is het wel eens overkomen. Net gaat het goed en dat krijg je een Google Penalty. Rond 2009 bij de Google Panda update kreeg 99% van de websites van internet marketeers een keiharde klap van Google. Maar hoe kun jij dit voorkomen? Vaak gaat het om kwaliteit en goede content om te kunnen groeien in Google

 

Welke dingen moet je echt wel moet mijden?

Een Google algoritme update die het bewust manipuleren van zoekmachines bestrijdt. Google Penalties richen zich met name op websites die gebruik maken van:

  • Keyword stuffing
  • Cloaking
  • Content Spinning
  • Simpele link uitwisseling methoden

Een opfrisser van Google:

Zoals ik al zei. Google  richt zich op het bewust manipuleren van zoekmachines. Het manipuleren van zoekmachines wordt Black hat SEO genoemd. Beheerders van websites en Blogs die deze techniek gebruiken zijn niet de beste vrienden van Google.

Ze proberen namelijk zoekmachines te misleiden door het plaatsen van extra tekst op de pagina die niet door de bezoeker is te zien, maken gebruik van te veel zoekwoorden of zoekwoorden die niet overeenkomen met het onderwerp of maken gebruik van “Link Farms”. Dit alles in de hoop, hoger te Ranken in zoekmachines zoals Google. Google Penguin filtert deze websites uit de zoekresultaten.

Overigens denk ik niet, in tegenstelling tot anderen, dat het de bedoeling is van Google om steeds maar hun algoritmes aan te passen en aan te komen met nieuwe updates om uiteindelijk maar een paar websites over te houden in de zoekresultaten. Ik snap dat ze een betere gebruikerservaring willen voor mensen die op zoek zijn naar goede en nuttige informatie. Dus denk jij dat je goed bezig bent met je Blog?

 

 

Hoe kun je ervoor zorgen dat je uit de kaken blijft van de Google Penalties?

Keyword stuffing

Sommige artikelen of tekst op websites of Blogs bevatten zoveel keywords dat de tekst onnatuurlijk wegleest. Naast dat dit vrij irritant is zal Google dit zien als bewust manipuleren van zoekmachines en leidt tot een veel lagere Ranking van je Blog. Dus websites en Blogs die voorheen een pagina 1 positie hadden in Google kunnen zichzelf vaak niet meer terugvinden op de eerste 10 pagina’s van de zoekresultaten. Of erger nog, helemaal niet meer te vinden zijn.

 

Voorbeeld van overmatig gebruik van zoekwoorden:

Vakantiehuizen in Frankrijk zijn mooie vakantieaccommodaties voor hen die wat willen zien en doen tijdens een actieve vakantie in Frankrijk. De vakantiehuizen in Frankrijk hebben veel in huis om het u naar de zin te maken. Vakantiehuizen in Frankrijk inclusief zwembad, met meenemen van uw huisdier, de gezellige en complete inrichting, het comfort inVakantiehuizen in Frankrijk zijn samen in staat u een onbezorgde vakantie te bezorgen. DeVakantiehuizen in Frankrijk zijn heel divers, zo vindt u hier naast de mooie actieve vakanties, unieke cultuurvakanties en heerlijke actieve en ontspannen vakanties in de natuur.

 

Zorg er dus voor dat je niet voor crawlers schrijft maar voor mensen die je Blog lezen omdat je unieke content met goede informatie aanbiedt waar je lezer iets aan heeft. Je bent immers toch geen robot? Schrijf zoals je praat. Daar komen lezers voor terug.

 

Je moet geen Keywords beschrijven in je Meta Keywords. Als je de gekozen zoekwoorden op een natuurlijke manier verwerkt in je content is dit genoeg. Het beste is om naar een Keyword Density (dichtheid) te streven van 2%-3%. Voor een artikel met 500 woorden betekent dat ongeveer 10 – 15 zoekwoorden. Ik hanteer zelf per artikel 1 á 2 zoekwoorden van 3 á 4 woorden. Dat komt omdat men niet meer zoekt op één woord, maar op meerdere woorden of korte zinnen.

Voorbeeld: beveiligings plugin voor WordPress

Deze heb ik 12x herhaald in mijn artikel op een natuurlijke manier. Mijn artikel heeft 650 woorden. En wat denk je? Dit artikel heb ik pas gelanceerd en staat al op pagina 1 van Google op de zoekwoorden “beveiligings plugin voor WordPress”. Natuurlijk moet je nog wel iets meer doen om je Blog bericht hoog te laten scoren in zoekmachines. Meer hierover lees je hier.

Maak geen gebruik van Cloaking

Cloaking is het aanbieden van een andere pagina aan zoekmachines dan aan de bezoeker van de website. Hiermee wordt de zoekmachine dus misleidt. Meer over cloaking vind je op Richtlijnen voor Webmasters.

 

Content Spinning is ook Duplicate content

Er zijn genoeg voorbeelden van websites die het aanbieden: Content of Article Spinning. Sommige Bloggers, als je ze zo kan noemen…. Willen met één bron artikel meerdere artikelen plaatsen. Hierbij gebruiken ze speciale programma’s. Dat betekend eigenlijk dat je bezig bent om duplicate content te creëren  Het draagt ook niet bij aan unieke content waar het www iets aan heeft. Hiermee ontkomen ze wellicht aan Copyscape, maar niet aan het algoritme van Google. Schrijf dus maar één artikel en plaats alleen deze.

Gebruik niet steeds dezelfde Anchor teksten

Het gebruiken van veel dezelfde link tekst, zogenaamde Anchor text, was voor Veel SEO experts een uitgelezen kans en veel gebruikte tactiek om voor hun klanten een effectieve linkbuilding campagne te voeren. Dit had namelijk een positief effect op de Ranking van een website in de zoekmachines. Echter werd hier op grote schaal misbruik van gemaakt door zogenaamde linkfarms te gebruiken. Er  werden links aangemaakt naar de website met dezelfde Anchor text. Vb: Als je in totaal 1000 backlinks hebt en 60%-65% met dezelfde Anchor tekst zoals “Leuk vakantiehuisje Frankrijk” , ziet Google dit nu als spamming.

Het beste is om naast “Leuk vakantiehuisje Frankrijk” diverse varianten van te gebruiken:

  • Op vakantie naar een vakantiehuisje in Frankrijk
  • Leuke vakantie in Frankrijk
  • Ga naar Frankrijk op vakantie
  • Een vakantiehuis in Frankrijk

Stop met een onnatuurlijke uitwisseling van links

Inkomende links kunnen voor jouw Blog zeer gunstig zijn. De hoeveelheid kwaliteit links kunnen ervoor zorgen dat je Blog hoog in de zoekmachines staat op bepaalde zoekwoorden. Nu is het zo dat hier veel misbruik van is gemaakt om zoekmachines te manipuleren d.m.v. link uitwisselingsprogramma’s. Daar steekt Google dus een stokje voor met Google Penguin.

 

Voorbeelden van link uitwisselingsprogramma’s zijn:

Betaalde links plaatsen in de tekst op je Blog. Dit gebeurd met name door website eigenaren die een link kopen van een website met een hoge Pagerank.

Het uitwisselen van links tussen websites. De zogenaamde Reciprocal link (jij linkt naar een website en die zelfde website linkt naar jouw website) en de 3 way link (website A linkt naar website B, website B linkt naar website C, website C linkt naar website A) worden nog steeds uitgewisseld. Veel Bloggers en website eigenaren zijn hier nog niet van op de hoogte. Het beste is nog altijd de one way link, de Backlink naar je Blog.

Zorg voor een natuurlijke manier van Backlinks naar je Blog. Dit kun je creëren door unieke content op je Blog te plaatsen waar mensen het “over aan hebben en delen”. Je artikel over een bepaald onderwerp wordt populair en andere Bloggers zullen in hun artikelen linken naar jouw Blog. Het liefst wil je Backlinks met een goede anchor text van kwaliteit websites of Blogs in dezelfde niche als jouw website. Dit heb je natuurlijk niet altijd zelf in de hand.

 

Als je wilt dat Google een link naar jou Blog niet mee moet nemen in het toewijzen van je Ranking. Simpel, omdat de website waar de link vandaan komt er niet vertrouwd uitziet, kun je Google vragen om de link af te wijzen.

Maak geen gebruik (meer) van diensten die je 1000 backlinks garanderen, daar heb ik eigenlijk altijd al mijn twijfels over gehad. Google is slim en zet je ver terug in de zoekresultaten.

Als je gebruikt maakt van tekstadvertenties is de tip van Google om een rel=”nofollow” in de link te plaatsen. Deze link wordt dan niet gevolgd en heeft dus geen invloed op Google Penguin.

Als je interne links op je pagina hebt staan, plaats ze dan niet en bovenaan, en onderaan en in de sidebar. Dat is een beetje te veel van het goeie. Zorg voor een vriendelijke gebruikerservaring voor je lezers.

 

Conclusie: Het is nog even afwachten wat Google voor ons in petto heeft met de volgende Google update. Wat we wel weten is dat oude SEO tactieken niet meer werken en je er niet meer ongestraft mee wegkomt. Schrijf unieke artikelen op een natuurlijke manier (niet voor robots dus)waar lezers iets aan hebben en willen delen of naar toe willen linken. Niet teveel keywords in proppen en probeer Google niet voor de gek te houden.

Ik ben van mening als je je aan de Google richtlijnen voor webmasters houdt, je website/ Blog het op de langere termijn uitstekend doet. En twijfel je ergens over? Doe het dan maar beter niet….

Vind jij dat je Blog onterecht slachtoffer is geworden van de Google update? Vraag dan een verzoek tot heroverweging aan.

Continentaal.nl